Какво има зад кулисите и обектива

Едва ли някой си задава въпроса „Какво има зад кулисите и обектива“. Често оставаме в плен на изгледания филм, който така ни е потресъл и дълго помним майсторската игра на главния герой, но рядко се замисляме, какво остава зад кулисите и кое е онова, което реално оказва такъв резултат над целия този труд.

Истината е, че зад обектива и зад кулисите на театъра, киното, фотоапарата има цял екип, който се труди неуморно, за да достигне качеството на цялото това творение, което реално виждаме.

И ако за повечето работата на фотографа или оператора са нещо не до там от значение, то дълбоко се лъжат. В свят на високо комуникации, модерни технологии, човечеството става все по-претенциозно и капризно. Забелязвали сте навярно, как някой дребен детайл в субтитрите по време на филма, звука на музиката или повреда в картината могат да развалят настроението ви и дори да накарат да спрете да гледате точно това. Ето, за това говорим – техниката, но не просто техника, а умението на оператора, така да пресъздаде нещата и да хване точния кадър, в точния момент и под правилния ъгъл, за да може зрителя да получи реална представа за мястото и действието.

Какво има зад кулисите – набор от познания, умения, талант и вдъхновение, а те са в основата на всяко произведение:

1.            Вдъхновението – това е индивидуалния подход, както в работата на фотографа, така и на оператора, а именно да поднесе нещата по начин своя уникален начин и през очите, през които самият той ги вижда.

2.            Идеите – това са идеите на човека зад кулисите, които ги споделя по начина, по който ги вижда.

3.            Информацията – това е всичкият набор от знания, опит, трупан с годините и метода да ги предложи на вас – зрителите.

4.            Техниката – разбира се и тя не остава на последно място. Дори в свят като този е от решаваща роля за качеството на работата като цяло. Представете си само, какво ще струва една снимка, без професионален фотоапарат. Какво тогава да говорим за качеството на цялото оборудване на оператора.

5.            Музата – и без нея не може, а тя е навсякъде и във всичко. Музата е онова, което дава крилата на твореца, без значение, с какво точно се занимава. Той от своя страна намира красивото и поуката от всеки един момент и го представа на зрителя по своя уникален начин. Музата може да е в музиката, в пътешествията, в книгите, дори в болните теми.

Това, обаче е само малка частица от онова, което се крие зад кулисите на обектива, а всичко останало си е цяла наука.